Gediplomeerd Acupuncturist & Tuina therapeut
Welkom op de website Acupunctuur Elly Zeelenberg | 06-12795526
Acupunctuur

Chinese Geneeskunde is gebaseerd op de gedachte dat lichaam en geest onafscheidelijk zijn en dat de mens en omgeving elkaar beïnvloeden. Indien er sprake is van een disbalans in het lichaam, ontstaan er lichamelijke/geestelijke klachten. Disbalans kan worden veroorzaakt door externe omgevingsfactoren, maar kan ook van binnenuit komen. Reeds meer dan 5000 jaar geleden werd de Chinese Geneeskunde al in China toegepast bij allerlei ziektes en aandoeningen. Chinese Geneeskunde (TCG of TCM genoemd) zorgen ervoor dat het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen, wordt gestimuleerd waardoor er weer balans ontstaat. Hierdoor verdwijnen of verminderen de klachten en aandoeningen. Acupunctuur is een onderdeel van deze vorm van geneeskunde. (netzo als bijvoorbeed Tuina en Qigong en Kruiden)


Bij acupunctuur wordt er gebruikt gemaakt van zeer dunne naaldjes die worden geprikt op specifieke punten op het lichaam, afhankelijk van de diagnose. Deze naaldjes beïnvloeden de stroom van Qi, ook wel energie, van het lichaam en bevorderen het herstel van balans in lichaam en geest.


De naalden zijn steriel en bestemd voor eenmalig gebruik. Tuina is een chinese massage vorm die ook via de meridianen en de acupunctuurpunten beoogd de balans in het lichaam te herstellen.

Acupunctuur is voor veel klachten een geschikte therapie. Er zijn aandoeningen, zoals kanker, chronische ziekten of anatomische afwijkingen, waarbij acupunctuur het probleem niet verhelpt maar wel symptomen als pijn en vermoeidheid vermindert of wegneemt. Na een operatie of bij (blijvend) letsel na een ongeval biedt acupunctuur verlichting en leidt het tot een beter herstel.


Andere klachten waarbij acupunctuur kan worden ingezet zijn o.a gynaecologische klachten (oa menstruatie klachten, overgang), zwangerschapswens, maag-/darmklachten, allergieën, psychische klachten, slaapproblemen maar ook klachten zoals van spieren en gewrichten zoals bij rugklachten, nek-/schouderklachten, knieklachten, hielspoor enzovoort.
In 1979 heeft de WHO (World Health Organisation) een indicatielijst link naar de indicatie lijst samengesteld met aandoeningen waarbij acupunctuur als geneeswijze gebruikt kan worden. Heeft u nog vragen of acupunctuur geschikt voor u kan zijn, bel gerust, ik sta u graag te woord.

Meer informatie over acupunctuur kunt u vinden op de website van twee beroepsverenigingen:
www.zhong.nl en www.acupunctuur.nl